Пігменти рослин

Пігменти рослин

Пігменти рослин належать до групи біологічно ак­тивних речовин з різносторонньою фармакологічною дією. Функція так званих основних рослинних пігментів зводить­ся до акумуляції енергії світла, тому їх називають фо­тосинтетичними. Є також допоміжні пігменти, зокрема ка­ротиноїди, які містять до 65—70% природних пігментів (каротин, родопсин, лікотии, спірилоксантин та іи.). Вміст каротиноїдів у зелених рослинах становить 0,07-^0,2% сухої маси.
Пігменти, зокрема каротиноїди, відіграють важливу роль в обміні речовин, вони є вихідними продуктами утворення ретинолу, а також зорового пурпуру. Пігменти виявляють бактерицидні і ранозагоювальні властивості, особливо при хронічних запальних процесах (гнійні рани, екзема, надмір­не потіння ніг).
Хімічна будова зеленого пігменту рослин — хлорофілу — близька до гемоглобіну. Хлорофіл стимулює основний обмін, поліпшує гранулювання й епітелізацію ран, збільшує кіль­кість лейкоцитів і гемоглобіну в крозі, підвищує тонус м'язів матки, кшаок, серцево-судинної системи, дихального центру. /
Вважають що ефективна дія кропиви при кровотечах (легеневих, ниркових, маткових, шлунково-кишкових) зу­мовлюється не тільки вмістом у ній вітамінів (аскорбінової кислоти, філохінону, пянтотенової кислоти), а й хлорофі­лом, кількість якого в цій рослині близько 5%.
Рослини, які містять пігменти, широко застосовуються в медицині, а також у харчовій промисловості.






Тэги: